میکروگانیسم های بیماری زا در خاک
خاک یکی از مخازن عمده میکروبهامحسوب می شود.
باسیلوس آنتراسیس:
سیاه زخم یک بیماری ناشی از باکتری باسیلوس آنتراسیس است این باکتری به دوصورت وجود دارد .به عنوان یک سلول فعال درحال رشد (فرم رویشی)ویابه عنوان اسپورخفته وجود است .اسپوربسیار مقاوم هستند وتحمل باکتری رابه دما ،رطوبت ،نورماوراءبنفش زیاد کرده است که می تواند به مدت طولانی بدون مواد مغذی ویاآب زنده بماند که بعدازورودبه بدن چون موادمغذی وآب وقند و...وجود دارد به فرم رویشی درمی آیدومنجربه بیماری می گردد.که درابتداتحت تاثیر پستانداران گیاه خوارازجمله گاووگوسفند قرارمی گیرد. که به 4شکل می باشند :
1-سیاه زخم جلدی :درنتیجه اسپورورود به بدن ازطریق شکاف های کوچک درپوست است .که درنقطه ای ازپوست ایجاد می شود که توسعه می یابد که ازحمله آئروسل رخ می دهد .
2-سیاه زخم گوارشی :ازطریق خوردن گوشت حیوانات آلوده به باسیلوس آنتراسیس ایجاد می شود .ناحیه روده یا دهان وگلو ممکن است عفونت سیاه زخم ایجاد شود که با بلعیدن اسپوراتفاق می افتد .
3-سیاه زخم استشناقی :ازطریق تنفس اسپور می باشد که دراثر حمله آئروسل می باشد .
4-سیاه زخم تزریقی :مربوط به یک نهاد تازه به رسمیت شناخته شده می باشد که دراثرمصرف کردن مواد مخدرازطریق داخل وریدی (تزریق)رخ داده است که آلوده به اسپور آنتراسیس می باشد .
سیاه زخم به عنوان یک سلاح بیولوژیکی درنظر گرفته شده است که آن رادراعمال تروریستی استفاده می کنند .دربانک میکروب وجود دارد.سیاه زخم استشناقی درمان نشده مرگ ومیر بالایی دارد مقاومت دراین باکتری وجود دارد که برای درمان آن: سپیرو فلوکساسین ،پنی سیلین مورد استفاده قرارمی گیرد که باید تاحدود 6تا8 هفته پس از بروز بیماری استفاده گردد .که علایم آن تب ،سردرد،درد عضلانی می باشد که پس از بروز درصورت عدم درمان بیماری تنگی نفس وناراحتی قفسه سینه وشوک به وجود می آید .ومننژیت رخ می دهد وبزرگ شدن وخونریزی گره های لنفاوی ومجموعه هایی ازمایع خونی دراطراف ریه ها به وجود می آید که بامصرف آنتی بیوتیک میزان مرگ ومیر تا1%کاهش می یابد .
کلستریدیوم تتانی :
ازنظر مورفولوژی گرم مثبت است که در کشت های جوان مثبت می باشد.میله ای است واسپوردارد وشکل آن شبیه راکت تنیس است وبرای اولین بار درموش درخاک باغچه یافت شد .رامون وردلرواکسن کزازراکشف کردند .ودرمحیط قندی بهتررشد می کندودرمحیط های مایع حاوی قطعات کبد ،گوشت ویامغز رشدبهتری داردوبوی نامطلوبی ایجاد می کند ودرمحیط ژلاتین ابتدادرمسیر کشت رشد می کند وبه تدریج رشته های پنبه ای مانندی دراطراف محورکشت ایجادمی شود وبعدازآن ژلاتین ذوب وبه رنگ سیاه درمی آید وگازدارمی گردد وانتقال :ازطریق گزش حیوانات ایجادمی گرددودرنوزادان دراثر بریده شدن ناف اگردرتماس باابزار کثیف باشد ویادرتماس باخاک قرارگیردواگرازطریق شکستگی وزخم واردبدن افرادشودبعدازرشد سم ترشح می کند که تترانواسپاسمین می باشدکه ازطریق خون ولنف وارد عصب می گردد وبیماری راایجاد می کند.واین باکتری محیط بی هوازی راترجیح می دهد ودرعمق زخم می رود ودرروده انسان وجود دارد ودرموادزائدحیوانات رشد می کند وسم آن ازطریق سرم خون افرادچک می شود ودرمان :ازطریق پنی سیلین ویابابرداشتن بافت مرده اززخم می باشد .وواکسن PPTابداع گردید که Tمخفف کزاز (سم ضعیف شده )می باشد که این واکسن به واکسن مخلوط معروف است .
کلستریدیوم بوتولیسم :
یک بیماری نادر ولی جدی می باشد ناشی از سم عصبی می باشد که درروده ها به طور آزادانه رشد می کند وبسیارخطرناک می باشد ودرتمام اشکال کشنده می باشد .که افرا د ازطریق موادغذایی مبتلا می گردند که 7نوع ازسم این باکتری شناخته شده که 4نوع ازآن درانسان بیماری ایجاد می کند که درهرسال به طورمتوسط 110نفردرایالات متحده بوتولیسم گزارش می شود .25%اورئوس،72%دراطفال وبقیه دراثر زخم مبتلاشده اندکه بیشتر دراثر خوردن کنسروخانگی می باشد وبوتولیسم زخم به دلیل استفاده از هروئین سیاه نیکوتین افزایش ویژه ای یافته است .و به خاطر سم آن می باشد واگر درمان نشود ایجاد فلج می گردد. که شناسایی :ازطریق معاینه فیزیکی ،اسکن مغز،شناسایی سم درمدفوع وسرم فرد و...می باشد وعلائم آن ازجمله :دوبینی ،تری دید ،افتادن پلک،اشکال دربلع و....بعداز 18تا36ساعت رخ می دهد یا6ساعت تا10روز می باشد که باید بیمارتحت مراقبت باشد زیرابه نارسایی تنفسی دچارمی گرددکه باید از دستگاه تنفسی استفاده شود .که اگر تحت مراقبت باشد فلج ناشی از این بیماری خوب می شود وسم وارد گردش خون نمی شود وبه عنوان مثال سیب زمینی پخته شده دریخچال نگهداری شود و...وانتقال:ازطریق خوردن عسل درنوزادان زیر12ماه ،وداروهای خیابانی ومواد مخدر وغذاهای کنسروشده و...
کلستریدیوم پرفرنجنس:
این باکتری بی هوازی ،گرم مثبت ،میله ای می باشد ودرمدفوع انسان وحیوان باقی می ماند .بسیارجدی می باشد که ازطریق خوردن غذای آلوده باسویه های پرفرنجنس C باعث بیماری می گرددکه درغذاهای آماده غذاهایی که چندساعت قبل ازمصرف آماده است که بیشتردرمدارس ،زندان ها و...می باشد مثل محصولات گوشتی بیماری هایی که اخیرا"شناخته شده است انتریت نکروتیک است و اغلب کشنده است که عفونت ونکروز روده ونهایت سپتی سمی ایجاد می شود که علائم :که گاهی اوقات باتاخیر می باشد اسهال واستفراغ ،گرفتگی شدید شکمی والتهاب روده واسهال که حدود 8تا12ساعت پس از مصرف غذای آلوده مشخص می گرددکه به دلیل سم تولید شده توسط این باکتری می باشد که حتی باتولید هاگ همراه است وچندموردمرگ گزارش شده به دلیل عوارض کم آبی که دربعضی افراد به مدت 1تا2هفته دربدنشان باقی می ماند که درافرادمسن شدیدتر وطولانی تر می باشد وراه شناسایی:کشت باکتریولوژیکی ،سنجش سرولوژیکی ،وشناسایی انتروتوکسین درمدفوع (تولیدسم )می باشد .